Bærekraft

Bærekraftig reisemål og nasjonalparklandsby

Nasjonalparklandsbyen Geilo ligger 800 meter over havet, ved foten av Hardangervidda og Hallingskarvet. Destinasjonen bærer tittelen «Bærekraftig Reisemål», og befinner seg i Hol Nasjonalparkkommune. Et bærekraftig reisemål er en destinasjon som har implementert praksiser og strategier for å minimere negative miljøpåvirkninger, bevare kulturarv og natur, og samtidig bidra til lokal økonomi og samfunnsutvikling. Målet med bærekraftige reisemål er å sikre at turismen er langsiktig bærekraftig, og at både nåværende og fremtidige generasjoner kan nyte godt av det som destinasjonen har å tilby.

Reiselivsstrategi

Reiseliv er den femte eksportsatsingen i regjeringens eksportreform «Hele Norge eksporterer», der målsettingen er å legge til rette for at Norge kan bli en verdensledende destinasjon for bærekraftig turisme. Reiselivsstrategien Geilo 2030 skal sikre at vi utvikler destinasjonen Geilo på en balansert og bærekraftig måte fremover. 

Geilo Reiselivsstrategi 2030


SkiGeilo – Med fokus på bærekraft

Et aktivt eierskap, lang erfaring i bransjen og lokal tilhørighet, skaper grobunn for å foredle og bygge videre på Geilo som alpindestinasjon i lag med annet næringsliv og bruk av eksisterende infrastruktur. Sammen ønsker vi å få Geilo opp og frem som den mest attraktive helårsdestinasjonen i landet.

Bevaring av kultur, natur og miljø
I vår utvikling vil vi alltid gjøre vurderinger om konsekvensene for landskap, natur- og friluftsverdier. Vi foretrekker en utvikling i våre baseområder hvor man i hovedsak kan benytte og videreutvikle eksisterende infrastruktur, og dermed unngå å ta i bruk inngrepsfrie naturområder. Vi satser spesielt på utvikling av senger tilrettelagt for utleie, for å sikre en jevnere besøksstrøm til destinasjonen gjennom hele året. Vår utvikling er i tråd med retningslinjene i «Veikart for Reiselivsnæringen», utstedt av Nærings- og Fiskeridepartementet i 2024.
 
Vi er opptatt av å sikre areal til stier og løyper, og at disse er godt knyttet til annen infrastruktur og aktiviteter. Dette opprettholder en god besøksstyring med med kort vei til natur- og friluftsopplevelser uten bruk av bil. Vi ønsker å gjøre muligheten for rekreasjon og naturopplevelser tilgjengelig for flest mulig. Dette vil vi gjøre på en styrt og tilrettelagt måte, slik at naturbelastningen blir liten. Det er ingen tvil om at alpin skikjøring er optimal besøksstyring med opplevelser sentralt på Geilo.
 
I alpinanlegget arbeider vi systematisk med konkrete tiltak for en mer miljøvennlig drift. Vi arbeider blant annet med utviklingen av Dagali Solpark, hvor SkiGeilo trolig kan bli det første, større alpinanlegget i Europa med opprinnelsesgaranti på egenprodusert strøm. Solkraftproduksjonen vil kunne styrke posisjonen til Geilo som et bærekraftig reisemål, og vil representere et viktig fortrinn i konkurransen om nye turister fra de nære, internasjonale markedene i Europa.
 
Vi har også tatt et steg inn i kollektivtilbudet på Geilo, ved å etablere skibussen og Kikutbussen. Det bidrar allerede i dag til å redusere biltrafikken internt på Geilo. Vi har som mål å være en aktiv aktør i et større kollektivtilbud i samarbeid med andre næringsaktører og Hol kommune.
 
Støttespiller og bidragsyter i lokalmiljøet
Det er viktig for oss at hele bygda er engasjert, og har eierskap til mulighetene og potensialet vi har på destinasjonen. Vi tror at det å være transparent, ha åpenhet om våre planer og invitere til medvirkning, vil resultere i trygghet og skape engasjement.
 
Geilo har en rik historie som bærer med seg lange tradisjoner. Den kulturelle rikdommen ligger dypt forankret i vår identitet som reiselivsdestinasjon, hvor vertskapsrollen er av stor verdi. Alpinbygda Geilo med idretten, internasjonale arrangement, skiglede, lokale helter og en fantastisk dugnadsånd, er verdier som har tatt oss dit vi er i dag. Dette er spesielt viktig å ta vare på og videreføre i videre utvikling. Et samarbeid med lokalt landbruk, interesse for matkulturen og bevissthet rundt nasjonalparken er essensielle virkemidler i arbeidet. SkiGeilo har status som hovedsponsor for Geilo IL – kanskje den viktigste arenaen for møteplasser og sosial verdiskaping blant alle som bor i Hol Kommune. Gjennom å delta i Visit Geilo ønsker vi å bidra til, og ta ansvar for, reiselivsutviklingen i Hol kommune sammen med andre lokale aktører. Vil du vite mer om Geilo sin mangfoldige alpinhistorie kan vi anbefale boka «Historien om Alpinbygda Geilo», som selges i SkiGeilos skiutleier.
 
Økonomisk levedyktighet
En god spredning i deltakelsen av den lokale verdiskapingen på Geilo, i Hol Kommune og hele Hallingdal, er med på å styrke oss som en konkurransedyktig reiselivsdestinasjon. Vi har tro på at vi kan være med på å øke bevisstheten, ved å motivere til å handle lokalt i alle ledd fra entreprenør til matprodusenter. Vi vil gjerne bidra til å skape et bærekraftig grunnlag for alle næringer i hele kommunen, slik at politiske ambisjoner om bosetning, gode bomiljø og attraktive arbeidsplasser kan realiseres.